Djala Sınır Kapısı Canlı mobese izle
Djala Sınır Kapısı Canlı mobese izle
Djala Sınır Kapısı Canlı mobese izle Sırbistan (Sırpça: Bu ses hakkındaСрбија (yardım·bilgi), Srbija), resmî adıyla Sırbistan Cumhuriyeti (Bu ses hakkındaРепублика Србија (yardım·bilgi), Republika Srbija), Güneydoğu Avrupa’da Panonya Ovası ile Balkanların kesişiminde bulunan bir ülkedir. Kuzeyde Macaristan, batıda Hırvatistan ve Bosna-Hersek, güneybatıda Karadağ, güneyde Kuzey Makedonya, doğuda Romanya ve Bulgaristan ile çevrilidir. Ülkenin Arnavutluk ile sınırının tümü tartışmalı Kosova bölgesinde kalır.[a] Sırbistan 7 milyon nüfusa sahiptir. Başkenti ve en büyük şehri Belgrad’dır.
Tarihçe
Osmanlı İmparatorluğu’ndan bağımsızlığını almıştır ve 420 yıl Osmanlı toprağı olarak kalmıştır. Balkanlar’da yer alan eski Yugoslavya’nın bir arada kalan iki parçası olan Sırbistan ve Karadağ’ın oluşturduğu Sırbistan-Karadağ Devlet Birliği, 21 Mayıs 2006 günü Karadağ’da düzenlenen referandum sonucu “De Facto” şekilde ortadan kalktı. Birliğin “De Jure” yani hukuki anlamda son bulmasıysa 3 Haziran 2006 tarihinde her iki ülke parlamentosunun birliğin sona ermesini onaylaması ile gerçekleşti.
Bu eski birlik içindeki iki ulusal oluşumu teşkil eden Sırbistan (başkenti Belgrad) ve Karadağ (başkenti Podgorica) artık kendi politikalarını belirleme serbestliğine sahiptirler.
Sırbistan, denizle bağlantısı bittiği için donanmasını satılığa çıkarmıştır. Ülkenin iki özerk bölgesi vardır. (Bunlardan Kosova ve Metohiya özerk Cumhuriyeti sınırlı tanınan bir bağımsız devlettir.) Birincisi başkenti Novi Sad olan Voyvodina’dır. Voyvodina’da yoğun bir Macar azınlığı bulunmaktadır. İkincisi başkenti Priştine olan Kosova ve Metohiyadır. Sırbistan nüfusunun %82’si Sırp, geri kalan %18’lik kısmı ise Macar, Boşnak, Roman ve diğer azınlıklar oluşturur.
Mobesenin Kullanım Amaçları Nelerdir
Mobese pek çok şey için kullanılır. Adli durumlar ve depremler içinde Djala Sınır Kapısı kullanılır. Mesela bir sokakta hırsızlık olayı meydana gelirse eğer hırsız o sokakta yer alan mobese sistemine takılır. Bindiği aracın plakasını emniyet güçleri görür ve suçluyu kısa sürede yakalarlar. Bu mobese sistemleri 2007 yılında kurulmuştur. Sistemin yapım aşamasında bütçesini İçişleri Bakanlığı ve il özel idareleri tarafından karşılanmıştır. İçişleri Bakanlığı bu projeye tam 148 milyon 193 bin lira para harcamıştır.
Bu canlı mobese sistemlerinin çalışma süresi yok. 24 saat boyunca durmaksızın çalışıyor. Sadece karada da kullanılmıyor. Havada da oldukça fazla işe yarıyor. Bu özelliği sayesinde canlı mobese sistemleri Emniyet Genel Müdürlüğünün çok büyük işine yarıyor. Havacılık Şube Müdürlüğüne’ne bağlı bir şekilde bu sistem için hazır helikopterler yer alıyor.
Kaynak: youtube